Ce este o placă de paddle Stand Up Paddle (SUP)?

4 septembrie 2023
Ce este o placă de paddle Stand Up Paddle (SUP)?

• Ce este o placă de paddle Stand Up Paddle (SUP)?

Stand Up Paddle - SUP - Paddle Board este un tip de sport relativ nou pentru recreere și divertisment. SUP este un sport global cu origini hawaiene care a câștigat multă popularitate în ultimii ani. SUP este o formă străveche a surfului hawaian familiar. Acest sport s-a născut ca o modalitate de a naviga pe o distanță mai mare decât cu o placă de surf tradițională. Raportul special din 2015 al Fundației în aer liber a raportat că 2,8 milioane (sau 0,9%) din populația SUA a practicat SUP în 2014. Situația în Europa este similară - sportul este bine primit în destinațiile din sudul Europei, Anglia, Germania și Franța. Situația din Bulgaria este și ea optimistă. Sportul SUP a fost declarat sportul de agrement acvatic cu cea mai rapidă creștere și cel mai dinamic din lume, pe parcursul unei ore de sport SUP caloriile consumate de organism sunt de mai multe ori mai mare decât alte sporturi practicate în mod obișnuit.

 

Unde se poate practica SUP Paddle Board?

În baraj, pentru fitness, yoga și distracție în vânturi relativ slabe.

În mare, pentru o plimbare pe coastă, dar și pentru pescuit și yoga sau surfing pe valuri. Pe râuri, inclusiv pe repezi.

 

Cum să vâsliți un SUP Paddle Board?

Vâslitul SUP este ușor, chiar dacă este prima dată. Menținerea unui curs drept și virajul eficient necesită puțină practică.

Urci mai întâi pe tablă în genunchi, te sprijini pe mâini și te ridici cu ambele picioare în același timp.

Picioarele sunt în linie perpendiculară pe axa longitudinală a plăcii și sunt situate pe fiecare parte a mânerului de transport încorporat.

Deplasarea înainte și înapoi pe tablă se face fie cu un salt ușor cu ambele picioare în același timp, fie cu un pas rapid și scurt. Poziția corectă în SUP este cu spatele drept și genunchii ușor îndoiți.

Scoaterea începe atunci când paleta este complet extinsă înainte și complet scufundată în apă. Presiunea asupra vâslei continuă până când scapula este la nivelul picioarelor.

 

Cum să navighezi pe valuri cu o placă de paddle SUP:

SUP vă permite să navigați pe valuri fără nicio experiență anterioară. Surfing pe valuri mici pe un SUP este relativ ușor, chiar și pentru începători. Acesta este unul dintre motivele pentru care SUP este un sport atât de popular.

Înainte de a începe să navigați, învățați să vă mișcați rapid înainte și înapoi pe placă și să vă întoarceți într-o rază mică.

Pentru a prinde valul, accelerează cu câteva linguri rapide, mergând perpendicular pe val.

Când călăriți pe partea din față a valului, faceți un pas înapoi dacă simțiți că nasul se lipește. Schimbarea greutății înapoi vă va încetini și puteți scăpa valul, așa că încercați să rezistați tentației de a face un pas înapoi dacă nu este necesar.

Îndoiți mai mult genunchii și virați cu vâsla și corpul înclinați pentru a rămâne perpendicular pe val.

În valuri mai mici trebuie să vâsliți din când în când pentru a accelera și a rămâne pe val.

Când ai terminat de navigat, nu sari de pe bord, ci lasă-te în genunchi sau dai înapoi și întoarce-te împotriva valului.

  • Surferii care practică SUP Paddle Board pot prinde o serie de valuri, spre deosebire de surfingul tradițional. Astfel, timpul de navigare este prelungit semnificativ.
  • Surfing-ul este complet posibil și aduce o mare plăcere chiar și cu valuri mici, care se găsesc cel mai adesea în mările interioare, precum Marea Neagră din Bulgaria.
  • Dacă surfingul nu vă atrage, puteți folosi un SUP Paddle Board pentru plimbări, inclusiv pe distanțe lungi. Majoritatea oamenilor chiar asta fac.

 

• Cum să alegi placa de paddle SUP potrivită?

Pentru a alege placa de SUP potrivită pentru tine, trebuie mai întâi să răspunzi la câteva întrebări:

 

Pentru ce voi folosi SUP Paddle Board?

Va folosi cineva în afară de mine SUP Paddle Board?

Unde voi conduce?

Am un loc unde să depozitez placa și cum o voi transporta?

Care este bugetul meu?

 

Apoi trebuie să alegeți din modelul de SUP Paddle Board potrivit care are suficient volum/capacitate de încărcare, în funcție de greutatea dumneavoastră.

Dacă intenționați să utilizați un SUP Paddle Board pentru distracția în familie, alegeți o placă care poate transporta cea mai grea persoană din familie, eventual + un copil mic sau un câine. Cel mai probabil îți vei dori un SUP polivalent în acest caz - o placă care poate fi folosită atât în ​​baraj, cât și pe mare, pentru plăcere, fitness, plimbări în golf cu vreme calmă și surfing cu valuri moderate.

 

SUP Paddle Board este foarte populară și în rândul femeilor, deoarece acestea au un centru de greutate mai jos și învață să echilibreze și să conducă mai ușor și mai rapid.

SUP Paddle Board dezvoltă bine corpul deoarece toți mușchii sunt stresați. Pe lângă doar distracția, SUP-ul este folosit pentru a se menține în formă și pentru a dezvolta cultura motrică.

De la SUP Paddle Board la windsurfing este doar un pas! Un SUP Paddle Board poate fi folosit ca instrument de antrenament deoarece placa este mai mare și mai stabilă decât o placă de windsurf și poate fi călărit chiar și în absența vântului.


PADDLE BOARDING, un nou sport acvatic progresiv, antrenament pentru minte și toți mușchii corpului17 noiembrie 2023

• Paddleboardingul este o activitate distractivă pentru tine și familia ta, dar este și bună pentru sănătatea ta. • Paddleboarding-ul este un antrenament grozav de vară pentru întregul tău corp.

citeşte mai mult
HELPFUL26 octombrie 2023

• How to set up your SUP • How to inflate and deflate your SUP • How to store your SUP • INFOGRAPHICS with PDF files

citeşte mai mult
De ce să alegeți o placă gonflabilă de paddle SUP?16 octombrie 2023

• Aveți spațiu limitat de stocare? • Veți călători cu mașina, trenul, autobuzul sau avionul?

citeşte mai mult